Foktje Doornbos (2022)

‘Connected to Nature’

Daar waar we minder boven de natuur en meer onderdeel van de natuur zijn.

Het beeld ‘Connected to Nature’ staat symbool voor de mens die zich verplaatst van een plek waar hij boven de natuur staat tot een plek waarin hij meer onderdeel is van de natuur. Van een afstand lijkt het ook op het 4g tekentje, rechtsboven in je telefoon, waar je kunt zien of je verbinding goed is. Het negatieve scenario is een bedreigende, dat als we niet voor het milieu zorgen, we aan haar ten onder gaan. 

Het beeld is gemaakt van bamboestokken, omwikkeld met gerecycled plastic. De draagconstructie in het water is gemaakt van oude schuttingdelen. 

Mixed media, 2022

Frisse lucht om te ademen, eten en drinken, grondstoffen en heel veel ander leven. Mooie plekken om van te genieten en bij te ontspannen. De aarde zelf geeft ons veel!

Op dit moment staan we volgens mij teveel boven de natuur, we vertrappen,  vervuilen en misbruiken de aarde vanwege het opvullen van onze behoeftes, de leegtes die we ervaren. En ook doordat we ons mee laten slepen in de ratrace van de maatschappij, waarin we alleen maar meer, sneller en verder willen. Een maatschappij die kapitalistisch is ingesteld, gericht op geld, consumeren en produceren. 

Ik denk dat er in de natuur mogelijkheden en oplossingen zijn. Door meer te genieten van wat er is. Niet alleen de aanblik van een zonsondergang of het zien van de herfstkleuren, maar ook breder met alle zintuigen. Het eerste lente zonnetje op je huid, verkoeling van een meertje in de zomer, het voelen van de frisse wind in je gezicht en de ervaring van ruimte in de Flevolandse polder. 

Door meer in contact te zijn met de natuur, kunnen we meebewegen met haar processen, het ritme, de seizoenen. Het eten van natuurlijke producten en volgen van natuurlijke processen. Minder belasting en meer respect voor de natuur betekent ook voor onszelf zorgen, we zijn er zelf onderdeel van en geven onszelf zo de ruimte om dichter bij onszelf te komen. Het is bewezen dat mensen die meer buiten zijn, meer geluk ervaren. 

Als mensen zich wat kleiner en minder belangrijk maken, en de natuur veel meer ruimte geeft om er te zijn, zich te herstellen en te groeien, dan kunnen we de impact op het milieu verkleinen en beter voor onszelf en de omgeving zorgen.

Foktje Doornbos

Foktje tekent, schildert en maakt ruimtelijk werk. Ze werkt graag met abstracte figuren en industriële materialen, meestal gerecycled. Met haar beelden koestert ze de schoonheid van het onvolmaakte. Zoektochten en onbeantwoorde vragen ontstaan in haar verhalen, speels en intuïtief.  Ze heeft haar atelier in Almere Stad.

 www.foktjedoornbos.nl

Om de expositie komend jaar weer te kunnen organiseren en te laten groeien, zijn we blij met elke donatie.