Studio Riet (2022)

Tussenland
Een poëtische schreeuw om aandacht voor de grens tussen water en land die opnieuw dreigt te vervagen.

De makers
Studio Riet bestaat uit Stieneke Oeverbeek (Beeldenkunstenaar, Urk) en Suze van Miltenburg (Theatermaker, Almere). In 2022 ontmoetten deze Flevolandse kunstenaars elkaar binnen het nieuwe makers traject van Flevolab. Hier leerden zij elkaars werk kennen en vonden ze elkaar in de zoektocht naar de verbinding tussen het oude- en nieuwe land, tussen water en land. Dit bracht hen bij het riet: de voorvrucht van deze provincie, die niet alleen een luik naar de geschiedenis van dit landschap opent maar hen ook inspireert om aandacht te vragen voor thema’s van nu.


Met Tussenland plaatsen zij het riet in het licht van de duurzame toekomst en vragen zij op poëtische wijze aandacht voor de dreiging die ons land te wachten staat door het stijgen van de zeespiegel. Dobberend op het water drijft het riet als voorvrucht, op weg naar een nieuwe bestemming. Het is gemarkeerd, mogelijk vooruitgestuurd, bewegend, ergens tussen water en land, tussen nu en niet veel later. 


Studio Riet nam Zilver op Water als aanleiding om een nieuw werk te maken voortbouwend op hun onderzoek. Het bootje, dat per toeval de naam David heeft, inspireerde hen om grotere symbolen uit oude verhalen samen te brengen in een nieuw beeld: een moderne mythe over een toekomstige zondvloed. Met deze keer niet de mens, maar het riet als potentiële redder.


Credits
Beeld & Concept: Stieneke & Suze 
Lichttechniek: Bas van Rijnsoever 

Boot: Pieter Post 
Met dank aan Liset en Rutger van Prins te Paard en Flevolab

Om de expositie komend jaar weer te kunnen organiseren en te laten groeien, zijn we blij met elke donatie.